Vaak wordt de vraag gesteld: "Het regent, kan er dan wel gefotografeerd worden". Mijn antwoordt: "Jazeker". Met deze serie hoop ik alvast een voorproefje te kunnen geven. Buiten viel de regen, in februari 2014, met bakken uit de lucht. De uitdaging om het half duistere appartement toch recht te doen.

Centrale hal

Centrale hal

Geen daglicht, wel een mooie entreehal op de 3e etage. De lift is in beeld, door lampen in het huis te plaatsen is duidelijk waar we verwacht worden.

Entree woning

Entree woning

Bij binnenkomst kijken we zo de gang in. Aan het einde is direct een ruime slaapkamer zichtbaar.

Hal woning 1

Hal woning 1

De entreehal gaat over in een gang die de verschillende ruimten verbind. Nu kijken we naar de 2e slaapkamer en de woonkamer. Het doorzicht via het balkon naar de haven is ook zichtbaar.

Woonkamer 6

Woonkamer 6

Bij binnenkomst zien we direct de hoeveelheid ramen, de eethoek en de zithoek. Door de striemende regen buiten was het bijna donker. Lampen aandoen kan, maar dan krijgen we enorm geel licht binnen en wordt de indruk van het huis niet bepaald 'lichter'. Door lampen laag op de grond te plaatsen achter de banken, rechts in de doorgang naar de keuken en net buiten het zicht voor de kast komt er overal egaal licht in de ruimte.

Woonkamer 2

Woonkamer 2

Een doorkijkje richting de haven. Uiteraard behouden we het uitzicht door de ramen in plaats dat het een witte overbelichte vlek wordt. Extra lampen voor de banken maar ook voor de eetkamertafel om de donkere stoelen goed uit te lichten. De gebruikte lampen hebben dezelfde kleur als het licht van buiten waardoor rust ontstaat en geen vreemde verkleuringen optreden.

Woonkamer 1

Woonkamer 1

In deze foto uitzicht naar buiten, maar ook zicht op het balkon, zodat duidelijk is waar zich dit in het pand bevindt. Ook hier weer lampen nét buiten beeld tussen de meubelen én op het balkon. Hierdoor valt de sombere sfeer van het donkere weer buiten volledig weg.

Balkon 3

Balkon 3

Het inpandige balkon goed in beeld gebracht. De ramen konden niet open, er was storm voorspeld en die voorspelling begon uit te komen... Door 1 raam op een kier te zetten was duidelijk dat deze open kunnen zonder dat er van alles de lucht in ging. Ook hier zijn 2 extra lampen op het balkon geplaatst.

Balkon 1

Balkon 1

Vanuit het enige raam wat veilig iets open kon is er een foto gemaakt van het uitzicht. Duidelijk is te zien dat het stormachtig weer is. Deze kant van het balkon zit gelukkig net luw voor de regen achter het gebouw.

Balkon 2

Balkon 2

Een foto uit hetzelfde raam richting de haven en restaurantjes.

Woonkamer 3

Woonkamer 3

Een foto vanaf het balkon de woonkamer in. Lampen links net buiten het zicht geplaatst op een manier waardoor de leren banken niet gaan glimmen. Ook direct achter de banken zijn extra lampen geplaatst, in de doorloop naar de keuken en in de gang. Hierdoor valt 'extra daglicht' op een natuurlijke wijze naar binnen.

Woonkamer 4

Woonkamer 4

Doorzicht richting keuken en gang. De in de keuken geplaatste lamp verraad zich voor degene die het weten. In de gang 2 extra lampen en achter de bank extra lampen.

Woonkamer 5

Woonkamer 5

Eethoek en doorzicht richting de keuken. Door lampen in de keuken te plaatsen (oppassen voor reflectie in de ramen) en achter de camera wordt het huis opnieuw lichter en de donkere stoelen geen bruin vlak.

Keuken

Keuken

Uitdagingen te over. Hóe krijg je de donkere delen achter de muur toch egaal verlicht? Hoe voorkom je reflecties in de tegels? Hoe voorkom ik spiegelingen in de ovendeur? Twee hooggeplaatste extra lampen, 1 lamp net buiten de spiegeling in de ovendeur. Deze foto is niét bewerkt!

Slaapkamer 1

Slaapkamer 1

Ook hier zijn extra lampen geplaatst, de refelctie is net 'verstopt' achter het hout van de kozijnen. Jammer dat er nog net wat licht op het bed zichtbaar is, maar helaas was dat niet te voorkomen.

Hal 2

Hal 2

Doorzicht uit de slaapkamer richting de badkamer. Hier is het verschil in lichtkleuren goed zichtbaar. Omdat er geen stopcontacten in de badkamer zijn is daar gebruik gemaakt van de aanwezige lamp. Hierdoor ontstaat het gelige licht.

Badkamer 1

Badkamer 1

Door wat extra licht de badkamer in te reflecteren en de witbalans bij te stellen valt het gele licht hier weg. Er zijn geen reflecties in de badkamertegels te vinden en zo hoort dat ook te zijn!

Badkamer 2

Badkamer 2

Dezelfde techniek als bij de andere badkamerfoto nogmaals toegepast. Opnieuw zonder hinderlijke reflecties die teveel aandacht opeisen.

Slaapkamer 2_1

Slaapkamer 2_1

De (te drukke) dekbedhoes is aan de voorzijde erg donker. Daarom is er een aantal lampen tussen de kast en het bed geplaatst om dit voldoende uit te lichten.

Slaapkamer 2_2

Slaapkamer 2_2

Nogmaals de slaapkamer met een doorzicht richting de entree hal / gang. Lampen in het raamkozijn verhogen de 'natuurlijke' lichtinval. In de gang zijn een aantal lampen opgesteld zodat ook daar voldoende daglicht aanwezig is.

Entree gebouw 1

Entree gebouw 1

Beneden is een centrale hal, met alleen kunstlicht. Het is een mooie ruime hal die ook op die wijze gefotografeerd is.

Entree gebouw 2

Entree gebouw 2

Dilemma's. Van rechts komt er veel (kunst) licht door de glazen wand. Het licht van buiten toont blauw. Maar omdat de lijnen in de foto zo mooi tot hun recht komen maar een middenweg gezocht in de lichtkleuren.

Buiten 1

Buiten 1

Aanzicht van het pand, gelukkig is het inmiddels bijna droog.

Buiten 2

Buiten 2

Nog wat sombere buitenplaatjes. Nieuwe foto's volgen, en zullen hierbij geplaatst worden zodra deze er zijn.

Buiten 3

Buiten 3

Nogmaals de nu sombere haven.

nalevering 01

nalevering 01

En met beter, maar nog steeds iets bewolkt weer, nieuwe buitenfoto's gemaakt en afgeleverd.

nalevering 02

nalevering 02

nalevering 03

nalevering 03

nalevering 04

nalevering 04

nalevering 05

nalevering 05

nalevering 06

nalevering 06

nalevering 06

nalevering 06