'Passie voor beeld'

Sinds 2009 werk ik, Jan Piet Hartman, als fotograaf. Eerst in deeltijd naast mijn andere werkzaamheden, sinds 2016 fulltime.

 

Ooit begonnen als hobbyfotograaf op ongeveer tienjarige leeftijd in de 70-er jaren. Op die leeftijd kocht ik een Kodak fototoestelletje van mijn zelf verdiende geld op de boerderij. Maar op mijn 16e kocht ik de eerste Canon spiegelreflex camera waarna ik 'volledig los kon' met fotograferen op film.

In die lange periode heb ik afwisselend met meer of minder inzet gefotografeerd vooral omdat ik altijd banen van 90+ uur per week heb gehad. Vanaf 2003 heb ik het fotograferen weer definitief opgepakt met hernieuwde interesse, maar tot 2009 heb ik altijd analoog gewerkt.

Een professionele noodzaak tot hoogwaardige commerciële sfeer afbeeldingen, die wereldwijd niet beschikbaar waren in voldoende hoge resolutie, heeft dit proces eerst aangezwengeld en later versneld. 

Sinds 2009 zijn heel wat digitale spiegelreflexcamera's letterlijk versleten en vervangen door steeds meer geavanceerde camera's. Inmiddels is mijn complete uitrusting van lenzen, camera's, flitsers en accesoires alweer een aantal jaren van professionele kwaliteit. Door een constante groeicurve is voor mij persoonlijk alleen het maximaal haalbare, tijdelijk, genoeg.

In 2011 ben ik mij gaan specialiseren in commerciële sfeerfotografie. Immers, het doel van de fotografie voor opdrachtgevers is dat er nieuwe of extra klanten mee getrokken worden wat zich uiteindelijk moet vertalen in extra omzet voor diezelfde opdrachtgever. In de loop der jaren ben ik zeer ervaren geraakt in het 'vangen' en omzetten naar beeld van de aanwezige sferen op locatie.

Voor DuPho reden om mij sinds 2014 toe te laten tot een select gezelschap van Nederlandse topfotografen. Terwijl het bij mijn verschillende  opdrachtgevers vertaald in daadwerkelijk meer reacties, transacties en omzet.

Gelukkig blijft er altijd ruimte voor verdere ontwikkeling en nieuwe uitdagingen. Zo ben ik in 2015 gestart met 360 graden fotografie in HDR techniek en in 2016 met zowel filmen als hoogtefotografie. Sinds 2018 komt drone fotografie daar voorzichtig bij terwijl inmiddels ook weer nieuwe lenzen (speciaal voor de fotografie van scheepsinterieurs) zijn aangeschaft om nog fraaier fotowerk te kunnen opleveren.

De insteek is altijd om tegen een scherp tarief een maximaal product af te leveren aan de diverse opdrachtgevers. Flexibiliteit, commercieel denken en snelheid bij uitvoering maar zeker ook bij aflevering zijn handelskenmerken geworden