'Passie voor beeld'

Sinds 2010 werk ik, Jan Piet Hartman, als fotograaf. Eerst in deeltijd naast mijn andere werkzaamheden maar de laatste jaren fulltime.

Ooit begonnen als een volledig uit de klauwen gelopen hobby. Een professionele noodzaak tot hoogwaardige commerciële sfeer afbeeldingen, die wereldwijd niet beschikbaar waren in voldoende hoge resolutie, heeft dit proces eerst aangezwengeld en later versneld. 

Reeds vanaf de jaren '70 heeft fotografie een belangrijke plaats in mijn leven ingenomen. Op ongeveer tienjarige leeftijd kocht ik het eerste Kodak fototoestelletje van mijn eerste zelf verdiende geld op de boerderij. En op mijn 16e kocht ik de eerste Canon spiegelreflex camera waarna ik 'volledig los kon' met fotograferen op film.

In die lange periode heb ik afwisselend met meer of minder inzet gefotografeerd vooral omdat ik altijd banen van 80+ uur per week heb gehad. Vanaf 2003 heb ik het fotograferen weer definitief opgepakt met hernieuwde interesse, maar tot 2009 heb ik altijd analoog gewerkt. 

Sinds 2009 zijn meerdere digitale spiegelreflexcamera's letterlijk versleten en vervangen door steeds meer geavanceerde camera's. Inmiddels is mijn complete uitrusting van lenzen, camera's, flitsers en accesoires alweer een aantal jaren van professionele kwaliteit. Door een constante groeicurve is alleen het maximaal haalbare, tijdelijk, genoeg. Gelukkig blijft er altijd ruimte voor verdere ontwikkeling en nieuwe uitdagingen. Zo ben ik in 2015 gestart met 360 graden fotografie in HDR techniek en in 2016 met zowel filmen als hoogtefotografie.

In 2011 ben ik mij gaan specialiseren in commerciële sfeerfotografie. Immers, het doel van de fotografie voor opdrachtgevers is dat er nieuwe of extra klanten mee getrokken worden wat zich uiteindelijk moet vertalen in extra omzet voor diezelfde opdrachtgever. In de loop der jaren ben ik zeer ervaren geraakt in het 'vangen' en omzetten naar beeld van de aanwezige sferen op locatie. Iets wat zich bij de verschillende  opdrachtgevers vertaald in daadwerkelijk meer transacties en omzet.

Specialisaties binnen de commerciële sfeerfotografie zijn opdrachten voor vastgoedfotografie, bootmakelaardijen en sfeerfoto's voor retailgebruikers. Verder worden er veel congressen, symposia en bedrijfsreportages gemaakt.

De insteek is altijd om tegen een scherp tarief een maximaal product af te leveren aan de diverse opdrachtgevers. Flexibiliteit, commercieel denken en snelheid bij uitvoering maar zeker ook bij aflevering zijn handelskenmerken geworden