Zoals we allemaal weten mogen we wel wat bewuster met onze planeet omgaan.

Hoe, dat is aan een ieder om zijn of haar invulling hieraan te geven. Voor mij persoonlijk bestaat dat uit bewust zaken aanschaffen om verspilling te vorkomen maar ook duurzaam, dus lang, met zaken doen. Zonder achter te lopen op 'de markt'.

In de directe regio maak ik zoveel als mogelijk gebruik van mijn (electrische) fiets om mijn opdrachten uit te voeren. Afhankelijk van de afstand tussen de verschillende opdrachten, het weer en mijn lijf. Mits ik voldoende tijd heb tussen de opdrachten (ik kom niet graag bezweet aan) is tot 90 kilometer per dag geen probleem. Maar het weer is daarbij ook een factor, immers fotoapparatuur en regen is geen goede combinatie.

Voor de rest van het land, of als afspraken te ver uit elkaar liggen, maak ik gebruik van een youngtimer als dagelijks vervoer. Als absolute petrolhead vind ik het geweldig om met auto's op leeftijd te rijden. Grotendeels doe ik zelf het onderhoud, grotere klussen besteed ik vooral qua tijd en inspanning uit. Belangrijk voor mij is dat de auto's technisch betrouwbaarder zijn dan ze wellicht ooit waren toen ze uit de fabriek kwamen.

Momenteel rij ik in een auto uit 2001 die met goed onderhoud bijna 500.000 km op de teller heeft staan, maar wel weg gaat zodra mijn Volvo uit de technische restauratie en revisie komt. Bij deze auto heb ik met ruim 480.000 km het besluit genomen om de auto technisch compleet nieuw te maken, te moderniseren met de insteek er weer 6-7 ton mee te rijden.

Met het zo lang mogelijk verantwoord doen staat duurzaamheid hoog in het vaandel, immers de hoeveelheid energie die benodigd is om een auto te maken is ongeacht of het een EV of een benzinewagen is gigantisch.

Op termijn, als we alleen nog met een EV de stad in mogen, kies ik voor deelwagens.